Ulla Lauridsens blog

Et kig på korrekturen IV

Posted in Uncategorized by Ulla Lauridsen on 20. marts 2012

Fra min nylige korrektur: ‘Det så ud til at besøget hos den nye isbjørn havde været et stort hit, og der var også kommet en ny tigerunge i zoo.’ Mage til civil slinger skal man lede længe efter.

Det er sandt at der er valgfrihed, men man er nødt til at bestemme sig for enten ny eller nye i hele teksten. Reglerne er:

I bestemt form singularis (ental) og i pluralis (flertal) er det ved ny (og fri) valgfrit om man vil tilføje -e eller ej (jf. Retskrivningsordbogen, 3. udg., 2001, §28.2). Det kan altså hedde både den ny lov og den nye lovde ny love og de nye loveden fri vilje og den frie viljede fri fugle og de frie fugle.

Der er faktisk tale om en særregel for ny og fri. Adjektiver (tillægsord) der ender på en trykstærk vokal, er nemlig som hovedregel ubøjelige: det ru brætden ru plankeden utro ægtemandpligttro tjenerehans kry væsende ædru teenagere osv.

Valgfriheden mellem skrivemåderne ny og nye har eksisteret siden 1872. Sproghistorisk er de ubøjede former de ældste. I Viggo Saaby: Dansk Retskrivningsordbog fra 1891 nævnes det at det er “mindre naturligt” at skrive nye. Men formen er senere hen blevet ganske almindelig.

 1. Fra Dansk Sprognævns svarbase

Gud og hvermand bøjer ny til nye i flertal, og jeg kan sagtens forstå impulsen, men det er altså ikke korrekt. Så fat det dog – eller lad mig i det mindste have min velkendte særhed i fred.

På fredag: Mine tanker om nyt komma. På næste tirsdag: Noget om opremsningskomma og nødvendigheden af altid at slå stednavne op samt andre småting.

7 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

 1. Cindylynn said, on 20. marts 2012 at 11:15

  Det er interessant at læse, jeg er ikke sikker på jeg forstår problemet i eksemplet. Det er vel ikke muligt at skrive “der var kommet en nye tigerunge” eller er det ikke det du mener ?

  • Ulla Lauridsen said, on 20. marts 2012 at 12:19

   Jo, det er netop pointen. Det ER muligt og korrekt at skrive ‘en nye tigerunge’, hvis man skriver ‘nye’ hele vejen gennem teksten. Det er enten ny eller nye hele vejen, og det samme i ental og flertal.

 2. Cindylynn said, on 20. marts 2012 at 12:23

  Men hvordan skelner man så mellem bestemt og ubestemt form ? Det er så kun vha artiklen? EN nye vs. DEN nye tigerunge eller har jeg misforstået?

  • Ulla Lauridsen said, on 20. marts 2012 at 12:25

   Det korte af det lange: tillægsord der slutter på en trykstærk vokal (ru, ædru, utro) er som udgangspunkt ubøjelige. Det gælder også ny, nye, fri og frie. Dvs. du bestemmer dig for den ene form af ordet, enten fri eller frie, slut. Det kan ikke bøjes i køn og tal.

 3. Cindylynn said, on 20. marts 2012 at 12:30

  Det må jeg vist hellere kigge min tekst igennem for, det er en fejl jeg sagtens kan have begået, ups :)

  • Ulla Lauridsen said, on 20. marts 2012 at 12:52

   Det var noget sludder, jeg sagde: Man bøjer i køn, nyt, frit, men altså ikke i tal. Noget helt andet er, at du meget vel kan være nødt til at bøje dig for ‘almindelig brug’, især i direkte tale.

 4. uffe hellum said, on 27. marts 2012 at 00:16

  Her er du så åbenbart uenig med Dansk Sprognævn. De er som regel også meget fleksible og retter ind efter almindeligt talesprog så hurtigt som praktisk muligt; i dette tilfælde mindre end 140 år.

  Her siger de, at den almindelige bestemte form og flertalsform er bøjet, dvs. “nye”. De siger bestemt ikke noget om en tilladt alternativ staveform for ubestemt fælleskøn ental; det er altid “ny”.

  Der er altså ikke noget, der hedder “en nye tigerunge”, og den almindeligste form er “den nye isbjørn”,
  helt ligesom de bruger det i eksemplet, du har fundet.

  http://retskrivningsordbogen.dk/ro/ro.htm?q=ny
  1. ny sb., -et; i ny og næ.

  2. ny adj., -t, -e el. ny; på ny.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: