Ulla Lauridsens blog

Ikke min brors vogter

Posted in Uncategorized by Ulla Lauridsen on 27. april 2012

Der er en vis debat, især i Norge, men også i Danmark, om hvorvidt man bør forhindre udgivelsen af den bog, massemorderen Anders Breivik angiveligt skriver på.

Flere har taget stilling, og også Bjarke Larsen på Bogmarkedet har taget spørgsmålet op.

Debatten er til dels kommet til at dreje sig om penge – er det rimeligt, at Breivik scorer kassen? Det er jeg personligt ret uinteresseret i, for det er ikke en principiel debat. Men umiddelbart må han jo komme til at skylde en formue væk i erstatninger, og han får heller ikke mulighed for at shoppe lige foreløbig.

Problemet er selvfølgelig mere, hvorvidt man ønsker at udbrede hans tanker og holdninger i en bredere kreds. Bør forlagene være ledvogtere for offentlighedens adgang til noget som helst synspunkt, der er interesse omkring? Præmissen for den diskussion synes at være, at de har mulighed for at hindre udbredelsen af et bestemt tankesæt, og sådan forholder det sig jo heldigvis ikke.

Hvem kan i det hele taget dømme om, hvad folk vil få ud af at læse bogen? Selv læste jeg i dagene efter forbrydelsen hele hans manifest, 2083, hvad enhver der har en computer kan gøre. Jeg ville vide hvem han var og hvorfor han havde gjort det, og det fandt jeg ud af. Mig bekendt tog jeg ingen skade.

Men mindre befæstede sjæle kunne påvirkes, måske? Ja, måske. Men sådan er der så meget, især på internettet. I så fald har vi en opgave der består i at forklare, hvorfor politisk vold af enhver art er uacceptabel i et demokrati.

Hvis vi ikke er villige til at stole på ’den almindelige danskers’ sunde dømmekraft – endda hvad angår en kendt terrorist og massemorder – kan vi lige så godt opgive det hele, herunder demokratiet, og det er i yderste konsekvens hvad vi gør, hvis vi begrænser ytringsfriheden for dem, hvis holdninger vi ikke kan lide. En begrænsning af ytringsfriheden og dermed den politiske frihed er det bedste – det eneste – rimelige argument for at gribe til politisk vold.

Dermed ikke sagt at noget forlag er forpligtet til at udgive Anders Breiviks eventuelle skriverier, slet ikke. Lad os altid huske at ytringsfriheden ikke består i en ret til at få sine synspunkter trykt i en avis eller udgivet af et forlag. Ytringsfriheden kræver kun at ingen forhindrer én i at uddele løbesedler, lave en blog eller stille sig op og tale på en kasse på Rådhuspladsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: