Ulla Lauridsens blog

Myopisk

Posted in Uncategorized by Ulla Lauridsen on 15. maj 2012

Jeg havde læst om det på Bogmarkedet.dk, og nu er der en stor annonce i Forfatteren 3/2012: Gyldendal udskriver en konkurrence om at skabe fremtidens interaktive, digitale børnelitteratur.

Det er en supergod idé, men desværre fremgår det af teksten, at det alligevel ikke er det, de gør:

Derfor inviterer vi alle interesserede, der har en børnehistorie i ærmet, en streg at illustrere den med og forstand på digital formater, til at deltage […]

Hold da op – man skal diske op med både fortællekunst, tegnekunst og forstand på digitale formater. Der står til gengæld ikke noget om videreudvikling og rettigheder til konceptet for den eller dem, der vinder konkurrencen.

Jeg troede i min – ja, undskyld – større visdom, at de ville udvikle et nyt blandingsmedie, noget som et team af spiludviklere eller andre kreative mennesker kunne byde på, og som derefter kunne udvikles, måske endda mønsterbeskyttes, og endelig ‘fyldes’ med indhold fra mange forfattere, illustratorer, musikere osv.

Men nej, de søger umiskendeligt et værk, en historie med ‘streg’ og det hele. Og så – forresten, nu I er i gang – beder vi jer om at levere et helt nyt, interaktivt digitalt format og et par andre småting:

Oplægget skal indeholde:
• En beskrivelse af konceptet/fortællingen/ideen i tekst (max. 1 A4 side)
• Beskrivelse af funktionalitet og ønsket læseoplevelse (max. 1 A4 side)
• Visualisering af koncept og særlige funktioner
• Skitser til illustrationer og 3-5 rentegninger af de vigtigste figurer/personer
• Beskrivelse af tekniske platforme
• Produktionsbudget og overordnet projektplan
• Kontaktoplysninger på alle involverede parter

http://www.gyldendal.dk/artikler/konkurrencedigitalbornebog

Hvor sandsynligt er det egentlig at de to overordnede kvaliteter, den dygtige børnebogsforfatter og den brillante digitale udvikler, kan findes i den samme person? Man kan ganske vist fodre svin med forfattere, men den virkelig kreative digitale udvikler er optaget andetsteds og gider næppe forsøge at samle et team med rentegner og forfatter for at deltage i en konkurrence om 75.000 kr.

Det virkelig tåbelige er, med andre ord, at den der skal nytænke og genopfinde billedbogen til det 21. århundrede, også skal levere en konkret fortælling. Og ‘rentegninger af de vigtigste figurer,’ for at det ikke skal være løgn. Den helt rigtige tekniske løsning kan tydeligvis falde på en lam historie eller blodfattige billeder, og hvem gider investere deres tid med de odds?

Det lyder desuden som om Gyldendal har tænkt sig at betale for værket, men ikke for konceptet, som jo ellers vil være det virkelig værdifulde.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: