Ulla Lauridsens blog

penge, penge

Posted in Uncategorized by Ulla Lauridsen on 19. november 2013

Hvis nogen skulle læse med her og fortsat ikke er tilmeldt biblioteksafgiften, er det på tide at få det gjort. Fristen er 1. december. Læs alt om bibliotekspengene her:

http://www.kulturstyrelsen.dk/198/

Vær også opmærksom på, at loven blev lavet om i 2002. Det betyder at efterlevende – dine og min arvinger – er forskelligt stillet, afhængig af hvornår vi første gang selv blev berettiget til bibliotekspenge. Hvis du var berettiget til afgift i 2002 (og tidligere) får dine efterlevende 50 % af det, du selv ville have fået. Var du først berettiget til bibliotekspenge i 2003 eller frem, får dine arvinger ingenting. Mine kan altså ingenting få, men hvis du har været i gang længe, er det vigtigt, at dine arvinger kender til muligheden. De skal nemlig selv ansøge for at få stakaterne. Deres frist er 1. april samme år som udbetalingen skal finde sted.

Loven her: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=11851

Det er også en god idé at lade sig registrere hos Copydan, som forvalter de penge, man er berettiget til, hvis ens værker eller oversættelser kopieres til brug i en offentlig eller privat virksomhed, dog typisk undervisningsinstitutioner af forskellig slags. Det kan man gøre her:

http://www.tekstognode.dk/Home.aspx

Du skal naturligvis tilmelde dig som ‘rettighedshaver’. Det gjorde jeg selv i sidste uge, og næste dag fik jeg en mail med log-in. Den liste over værker, man så kan logge ind og se, omfatter kun de bøger eller andre skrifter, som Copydan har fået underretning om at nogen har fotokopieret. Det er altså ikke – og skal ikke være – en udtømmende liste. På min egen liste stod kun Alice Bliss. Det, der kopieres mest, er faglitteratur, så jeg har et par stykker, jeg kan håbe på i fremtiden. Den store gevinst er at få et uddrag med i et landsdækkende eksamenssæt.

2 kommentarer

Subscribe to comments with RSS.

  1. Birgitte Jannerup said, on 11. december 2013 at 11:15

    TUSIND TAK for tippet om Copydan!

  2. Ulla Lauridsen said, on 13. december 2013 at 08:18

    Det var så lidt. Det viser sig, at de gemmer pengene til én og aktivt forsøger at finde én, hvis man har penge til gode. Det er da fin service.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: