Ulla Lauridsens blog

Dum i går, dum i dag

Posted in Uncategorized by Ulla Lauridsen on 4. april 2014

Formodentlig lige så dum i morgen. En journalist argumenterer for, at ebøger bør være meget dyrere end papirbøger, fordi man kan få dem med det samme. De er ikke bare en bog, de er en serviceydelse.

http://www.digitalbookworld.com/2014/content-pricing-consultant-ebooks-should-be-much-more-expensive/

Nu kender jeg ikke denne Luby, men det plejer at være socialister, der ikke begriber hvordan markedskræfter fungerer, og det er mærkeligt, for det er Marx, der har skrevet de gyldne ord om, at en tings værdi er dens brugsværdi, mens prisen ene og alene bestemmes af, hvad folk vil give for den pågældende vare. Det kan altså godt være, ebøger har en særlig værdi i snedækkede egne, men det får ingen indflydelse på prisen, medmindre forbrugerne er enige med Luby, og det står tilbage at se.

Ebøger vil på længere sigt komme til at koste det, som ebøger kan koste. Forlagene vil forsøge sig frem og finde ud af, hvad folk vil give for ebogen i forhold til papirbogen. Bestemmende vil formodentlig også være, hvor opsatte forlæggerne er på at sælge ebøger i forhold til papirbøger – hvad det er værd for dem at sælge en ebog i stedet for en papirbog, der skal trykkes, lagerføres og forsendes. Som minimum vil forbrugerne formentlig få den difference i omkostninger i rabat på ebogen, medmindre folk vitterlig bliver så vilde med ebøger, at de er villige til at give en overpris for dem.

Det kunne man godt forestille sig. I dag er det sådan, at hardbacken kommer længe før paperbacken og til en langt højere pris. Den overpris giver man for at kunne læse bogen mens den er ‘aktuel’. Er det mindre vigtigt, eller har man ikke råd, venter man på paperbacken.

Hvad nu, hvis forlagene sendte ebogen ud først? Hvis det var dén, der blev anmeldt og hypet? Så ville first movers læse ebogen i stedet for at vente på papirbogen, og måske endda give en pris for ebogen, der var lige så høj. Det kunne i hvert fald gøres med den seneste King, Follett og Brown og formentlig også mange andre med en entusiastisk læserkreds.

Man kunne også tænke sig, at folk fik ebogen med det samme, hvis de forudbestilte hardbacken hos forlaget.

Det er alt sammen op til forlagene, så længe de husker, at markedskræfterne er ligesom naturkræfterne – de er ikke til forhandling

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: